Allmän information om OCD/ tvångssyndrom

OCD/ tvångssyndrom är en ångestsjukdom som drabbar cirka 1-2,25 procent av befolkningen under en livstid. Det är lika vanligt bland män som bland kvinnor. 

OCD allmän infromation
Att våga prata om OCD och tvång gör att fler kan få hjälp och slipper vara ensamma i sin ångest

Personer med OCD/ tvångssyndrom lider av tvångstankar. Som en konsekvens av tvångstankarna utför de ritualer och neutraliserar. Något som vidmakthåller problematiken med plågsamma tvångstankar.

Det är vanligt att personer med tvång känner ångest kring tankar och behovet av att utföra tvångshandlingar. Ångesten kan också uppstå om den som lider av OCD av någon anledning inte kan utföra en tvångshandling. Till exempel dubbelkolla att han eller hon stängt av spisen.

OCD/ tvångssyndrom kan vara en isolerande sjukdom och den drabbade kan må mycket dåligt av sjukdomens konsekvenser. Att isolering är en följd av OCD kan bero på flera saker, men en av anledningarna är att många känner skam över sina tankar och handlingar.

De vet att tvångshandlingarna inte är logiska men kan inte låta bli att utföra dem vilket medför extrem ångest. Att tvingas förklara varför man tvättar händerna så många gånger eller får panik när en vas står fel kan kännas så svårt att man istället väljer att inte interagera med andra.

Det finns olika sorters OCD och tvångssyndrom. De delas ofta in i sex huvudområden som är kontaminering, kontrollerande, ruminerande, ordning och symetri, samlande och påträngande tankar (klicka på länkarna för mer information).

Både barn och vuxna kan drabbas av OCD. Du kan läsa mer om vilka symtom som är vanliga vid OCD och tvång här.

När det kommer till behandling mot OCD och tvångssyndrom är KBT den behandlingsform som visat sig vara mest effektiv. Men också behandling med läkemedel ger goda resultat. Dock har det visat sig att tvångssyndromen kommer tillbaka då medicinen sätts ut.

Leonardo DiCaprio som flylegenden Howard Hughs.
Leonardo DiCaprio som flylegenden Howard Hughes.

OCD/ tvångssyndrom förekommer i populärkulturen. Leonardo DiCaprio fick stor uppmärksamhet när han spelade den historiska Howard Hughes i The Aviator. En profil inom flygmaskiner som tyvärr led av mycket svår OCD.

Som tur är finns det idag bättre hjälp att få en på Howard Hughes tid. Ni kan läsa mer om tillgängliga behandlingar här.