OCD/ tvångssyndrom och motion

Eftersom OCD/ tvångssyndrom är kopplat till ångest är det bra att hitta strategier som hjälper dig att hantera din ångest. Så gott som all forskning visar på att det finns ett starkt samband mellan motion och psykiskt välbefinnande. Att öka din fysiska aktivitet handlar inte om att börja träna inför nästa års maraton, utan om att öka motionen i ditt liv till en grad som du känner dig bekväm med.  Läs mer om OCD/ tvångssyndrom och motion här nedan:

Hitta en träningsform som passar dig och hjälper dig slappna av.
Hitta en träningsform som passar dig och hjälper dig slappna av.

Motion

Vi kommer här att gå igenom några typer av fysisk aktivitet som du kan utföra på helt egen hand. Men du kan givetvis också börja gå på pass på till exempel Friskis och Svettis eller börja klättra. Testa gärna något som du känner är motiverande och utmanande.

Två enkla former av motion är promenader och löpning.

Promenader

walking

Att promenera är en enkel och effektiv form av motion. När vi går använder vi oss av två tredjedelar av kroppens muskler. Om du vill komma igång med att gå:

 • Ta på dig passande kläder och skor.
 • Sätt på ett stoppur på din telefon med en timer på 30 minuter.
 • Gå tills timern tar slut.
 • Vänd och gå tillbaks hem.

Om du har en smartphone kan du använda dig av applikationer som hjälper dig att hålla koll på din träning. I Iphone finns till exempel stegräknare med i telefonen från början i applikationen “Hälsa“, ett roligt och motiverande sätt att hålla koll på hur många steg du tar och hur många trappor du knallar upp för varje dag!

Löpning running

Att springa är en intensiv träningsform som det är lätt att börja med. Allt som behövs är ett par passande skor. Om du vill komma igång med att springa:

 • Ladda hem en träningsapplikationer för löpning till exempel Runkeeper.
 • Ta på dig passande kläder och skor.
 • Spring med hjälp av din träningsapp.
 • Använd appens påminnelser och kalender för att boka in träningstider.

Om du inte har en smartphone fungerar en vanlig klocka utmärkt. Självklart ska du springa för din egen skull, men applikationer kan hjälpa dig att hålla motivationen uppe.

Yoga och Pilates

Yoga är en motionsform som fullkomligt exploderat i populäritet de senaste årtiondet. Ursprungligen kommer yogan från hinduismen och buddismen. Ett av yogans viktigaste mål är att ta kontroll över kroppen och tankarna. Något som kan vara mycket hjälpsamt för dig som lider av OCD/ tvångssyndrom.

Du kan utföra yoga både i hemmet och på träningscenter. Det du behöver för att kunna utföra yoga är:

 • Bekväma kläder.
 • En yogamatta.

Yogamattor kan du hitta i de flesta butiker som är inriktade på träning och du kan också beställa dem på nätet.

Vi på ocd.nu är inga yogaexperter, men vi vet att det finns en rad med grymma videos med såväl nybörjaryoga som mer avancerad yoga.

Det här klippet är på 20 minuter och är en lektion i yoga för nybörjare. 

Det här klippet är första delen i en yogakurs på 30 dagar. 

När det kommer till yoga finns det hur mycket som helst att välja på. Välj det som passar dig bäst!

Pilates är en annan form av träning som utvecklades under tidiga 2000 talet. Träningsformen blev snabbt mycket populär och bara i USA finns idag över en miljon utövare. Precis som yoga handlar pilates om kontroll över kropp och sinne. Pilates är en något mer intensiv träningsform än yoga men du bestämmer själv nivån och avancerar i din egen takt.

För att utöva pilates behöver du:

 •  Bekväma skor.
 • En pilatesboll (finns att köpa billigt här).
 • Yogamatta.
 • Vikter (hitta prisvärda vikter här).

Precis som med yogan kan du utöva pilates på ett gym eller en träningsanläggning, men du kan också träna hemma.

Här under har vi postat en nybörjarvideo för dig som vill pröva på pilates:

Att följa videon kan vara lite tufft om det är första gången du tränar, men då den består av tre sett av övningar kan du sluta efter första eller andra om så önskas. 

Det var några förslag på motionsformer som du kan utöva var som helst. Kombinera gärna träning med annan behandling för social fobi. Vinsterna är många och du skapar nya goda vanor.