Ruminerande

Ruminerande

Ruminerande är en kedja av förlängt tänkande kring en fråga eller tema som är oriktad och icke produktivt. Till skillnad från tvångstankar är de ruminerande tankarna inte frånstötande och personer ger ofta efter för dessa tankar istället för att försöka hindra dem.

Mycket ruminerande handlar om religion, filosofi, eller metafysiska områden som universums början, livet efter döden, människans moral etc.

Ett sådant exempel kan vara en person som fundering på den tidskrävande tanken, “Är alla människor i grunden goda?” Personen skulle ruminera kring detta under en lång period och i sitt sinne gå igenom olika ställningstaganden och argument samt väga vad som på ytan verkar vara övertygande bevis.

Ett annat exempel kan vara någon som ruminerar kring vad som kommer hända dem efter döden. Personen skulle väga de olika teoretiska möjligheterna, visualisera scener av himlen, helvetet och andra världar och försöka komma ihåg vad filosofer och vetenskapsmän sagt om döden.

Ruminering leder aldrig till en lösning eller tillfredställande slutsats och personen kan verka vara djupt försjunken i tanke och väldigt frånkopplad från verkligheten.