Ungdomar OCD & Tvångssyndrom

Till skillnad från mindre barn med OCD och tvångssyndrom vet tonåringar ofta med sig att deras beteende skiljer sig från sina skolkamraters och vänners. I en ålder när en av de viktigaste sakerna som finns är att passa in kan den insikten vara mycket plågsam. 

tumblr_m5kf59GXg31qbkgzfo1_1280

Tonåringar finner det ofta svårt att prata med någon vuxen om sina problem. Kombinationen av att känna sig “konstig” och annorlunda och viljan att vara självständig gör att de försöker hantera sina problem på egen hand.

Ingen förstår mig, om jag bara fick genomföra mina ritualer ifred skulle allt vara okej sen.

Så vad ska du som förälder göra om du tror att ditt barn lider av tvångstankar och tvångshandlingar?

Till att börja med kan det vara bra om du lär dig mer om vad OCD är och vad det innebär. Att få stöd av andra föräldrar i samma situation och utbyta tankar och funderingar kan också vara värdefullt. Du kan hitta mer information om sådana grupper hos svenska ocd förbundet.

När du känner dig redo för att prata med din tonåring så gör det på ett sätt som inte är dömande eller där du visar din egen oro.

Säg inte:

“Jag får sådan ångest när jag ser att du måste tvätta händerna flera gånger på en timma, snälla sluta med det”. 

Din oro eller dina känslor kan få ditt barn att känna ännu större ångest och ge han eller henne dåligt samvete. Därför är det viktigt att du kan ventilera dina tankar med någon annan.

Säg istället:

“Jag har märkt att du varit tankspridd på senaste tiden, är det något speciellt du tänker på?”. 

Om din tonåring inte vill svara på frågan eller säger att det inte är något speciellt kan du säga:

“Alla människor har bekymmer ibland, du kan berätta för mig om dina”.

Ungdomstiden är svårt för många redan som det är, att ha en psykisk sjukdom kan göra det ännu svårare att acceptera sig själv. Därför är det väldigt viktigt att få professionell hjälp i ett så tidigt skede som möjligt. Om du misstänker att ditt barn har problem kan du alltid vända dig till din närmsta BUP mottagning för rådgivning.

Vardagen med en tonåring som har OCD kan vara svår och prövande. Under kategorin barn och ocd kan du läsa om tips på hur du får saker att fungera på bästa sätt.

Där skriver vi också om vikten av att du som förälder tar hand om dig själv och inte låter dig absorberas av ditt barns tvångstankar och tvångshandlingar.

Du kan alltid skriva till oss om du vill ha tips och stöd angående din tonårings OCD.